Valtuustoaloite 14.6.2021: Talvikäyttöinen jalkapallohalli Tampereelle

Jalkapallo on yksi Tampereen pääurheilulajeista. Jalkapallon harrastajamäärät ovat merkittävät. Esimerkkinä lajin merkityksestä, pelkästään Ilves ry:n juniorijalkapallotoiminnan tuottama vuosittainen kokonaishyöty oli 31.7Me (UEFA SROI). Lukujen taustalla ovat jalkapallotoiminnassa mukana olevat 4000 lasta ja nuorta sekä lähest tuhar eri-ikäistä vapaaehtoista. Lajin ympärivuotinen harrastamisen olosuhteet ovat kuitenkin kaupungissa heikot. Nykyisellään jalkapallojunioreiden vanhemmat pystyttävät ja purkavat talkootyönä ”Jalitsu”-jalkapallohallin Hervannan Ahvenisjärven kentälle vuosittain – tämä ei ole pitkällä aikajänteellä toimiva ratkaisu sillä ylipainehallin kanssa on lukuisia ongelmia ja riskejä. Jalkapallohallin puutteen vuoksi seurat joutuvat tälläkin hetkellä mm. kaventamaan ympärivuotista harrastustoimintaa. Tämä nykytilanne ei edistä lajin harrastamista eikä myöskään kilpaurheilua.

Tampereelle tulee saada pikaisella aikataululla talvikäyttöinen jalkapallohalli:

 

1. Kaupungin tulee käynnistää hanke jalkapallohallin saamiseksi kaupunkiin ja pohtia sen rakentamis- ja toimintakonsepti yhteistyössä seurojen kanssa kuntoon
Hankkeeseen tulee ottaa edustus jalkapalloseuroista sekä muista tarpeellisista sidosryhmistä. Kaupungin ja jalkapalloväen tulisi istua suunnittelupöytään hallin toimintakonseptin yhteensovittamiseksi. Tähän suunnitteluun tulisi kuulua sekä hallin rakentaminen että sen käyttöprosessi.
2. Tontti- ja sijaintikysymys – liikenteellisesti keskeinen sijainti joukkoliikenneväylien varrelta ja jo rakennettujen liikuntatilojen läheltä
Hallin sijainnin tavoitteena tulee olla, että jalkapalloilijat pääsivät myös omatoimisesti siirtymään harrastuksiin ilman nykymittaista saattoliikennettä. Lisäksi hallin sijainnille olisi eduksi, jos se sijaitsisi muiden liikuntatilojen läheisyydessä. Näin seuratoiminta kykenisi hyödyntämään monipuolisesti kaikkia ympäröiviä olosuhteita toiminnassaan. Mikäli tonttia ei ole suoraan osoittaa, jalkapallohalli tulee ottaa osaksi asemakaavoitusohjelmaa, joko sijoittaen se osaksi aikataulutettuja kaavahankkeita tai käynnistämällä hanketta varten uusi asemakaavoitustyö.
3. Yhtälö myös taloudellisesti toimivaksi
Hankkeen yleishyödyllisen luonteen vuoksi on Tampereen kaupungin panos hankkeessa perusteltu. Vähintään hankkeelle tulisi järjestää tontti sekä takaus Tampereen kaupungin puolelta. Koska tarve hallille on suuri, saadaan rahoitusta kerättyä myös käyttäjämaksuina, sekä mahdollisisesta muusta toiminnasta.
Vieritä ylös