Tartutaan Tampereellakin vielä vahvemmin liikkumattomuuden haasteeseen

Eduskuntavaaliehdokkaat Anne-Mari Jussila (kok.) ja Perttu Jussila (vihr.) keskustelivat monipuolisesti Tampereen liikunta-asioista Kauppi Sports Centerissä yhteisen syntymäpäivänsä innoittamana.

Jussiloiden mukaan liikkumattomuus tulisi nousta laajemmin esiin poliittisessa keskustelussa koko valtakunnan tasolla. Kyse on miljardien eurojen kokoisesta kansanterveysasiasta. Vaaleissa asiasta puhutaan valitettavan vähän ja mm. vaalikoneissa asia ei ole noussut lainkaan esiin. Tampereellakin tulisi keskustella erilaisista malleista, joilla liikkumattomuuden haasteeseen tartutaan.

Helsingissä on uusi strateginen kärkihanke, joka puuttuu kaupunkilaisten liikkumattomuuteen monella tasolla yhteistyössä eri sektoreiden kanssa. Toisaalta Turussa kaikki liikuntatilat ovat maksuttomia alle 18-vuotiaiden toiminnalle. Tampereella on hyviä avauksia asiaan, mutta liikkumattomuuteen pitäisi tarttua vielä vahvemmin ja laajemmalla yhteistyöllä, painottaa Anne-Mari Jussila.

– Lisäksi ikäihmisten puolella tulisi kehittää liikuntapalveluita arjen toimintakyvyn säilyttämiksi ja nähdä ennaltaehkäisevien palveluiden merkitys pitkällä aikavälillä, Perttu Jussila jatkoi.

Liikuntapaikkojen kehittäminen on yksi keino tarttua liikkumattomuuden haasteeseen. Jussilat olivat kutsuneet asiantuntijaksi keskusteluun Tampereen kaupungin liikuntajohtajan Pekka P. Paavolan.

– Meillä ei ole tällä hetkellä osoittaa tarpeeksi liikuntatiloja kaupunkilaisille, kaupunki kasvaa koko ajan voimakkaasti. Viime vuonna kaupunki kasvoi yli 3000 asukkaalla, kertoi Paavola.

Hakametsän alue ja Kaupin urheilupuisto ovat tärkeitä kehittämiskohteita liikuntasektorilla.

– Hakametsän aluetta kehitetään poliitikoista ja virkamiehistä kootussa työryhmässä. Tarkkaa yhtenäistä näkemystä alueen kehittämisestä ei vielä ole, mutta kehittäminen koskee sekä liikuntatiloja että asuinrakentamista, liikuntajohtaja Paavola totesi.

Hakametsän jäähallista suunnitellaan sisäpalloilun keskusta, jossa olisi myös oheisharjoittelutiloja muille lajeille.  Jääurheilulle joko remontoitaisiin vanhoja tiloja tai rakennettaisiin uusia tiloja alueelle. Alue vaatii kaavamuutoksen, jotta sitä voidaan kehittää alustavien suunnitelmien mukaan. Toiveissa on, että alueesta kehitetään kansallinen liikuntatapahtumakeskus.

Kaupin alueen kehittäminen toimivammaksi liikuntapaikaksi oli myös keskustelun agendalla. Kehittäminen koskee jalkapalloa, pesäpalloa ja vaikkapa kuntourheilijoita hiihdon näkökulmasta. Tampereen kaupunki vuokraa elokuusta alkaen myös lisää liikuntatilaa Kauppi Sports Centeristä.

– Tampereella on 13 koulun liikuntasalia poissa käytöstä tällä hetkellä erilaisista syistä ja lisätilaa tarvitaan. Ensimmäistä kertaa kaupunki vuokraa tilaa yksityiseltä toimijalta näin laajasti, Paavola kertoi.

Molemmat Jussilat näkevät, että Tampereella yhteisenä tavoitteena sekä virkamies tasolla että poliittisessa kentässä olisi lisätä jokaisen kaupunkilaisen liikettä. Tämän eteen eduskuntavaaliehdokkaat myös lupaavat tehdä hartiavoimin töitä sekä ammattiensa että luottamusmiestoimiensa puolesta.

Ketkä Jussilat?

”Ei, me emme ole sukua, vaan olemme tavanneet sosiaali- ja terveyslautakunnassa v. 2017 ensimmäistä kertaa. Tutustuessamme löysimme aina vaan lisää yhteistä asiaa!”

Meitä yhdistää:

  • sama sukunimi
  • sama syntymäpäivä
  • Kaukajärven koulu, jossa molemmat olivat v. 2005 – toinen oppilaan, toinen opettajana
  • urheilu- ja lajiliittotausta
  • ammatti liikkumisen saralla
  • ennaltaehkäisyn näkökulma
  • intohimo kehittämiseen ja vaikuttamiseen

Lisätietoja:

Anne-Mari Jussila, kaupunginvaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen ja vpj, sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen, eduskuntavaaliehdokas puh. 044 288 2123

Perttu Jussila, Pirkanmaan Vihreiden pj, sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen, Keilailuliiton puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas, puh. 050 411 8185, perttujussila.com

Vieritä ylös