Kannanotto: Laaja yhteistyö ja tiedolla johtaminen liikuntapaikkojen kehittämispäätösten perustaksi

Liikunnan ja urheilun olosuhteiden tulevaisuuden kehittämisestä tulee Tampereella käydä avointa ja laajaa keskustelua. Kaupungin muutostahti sekä julkisella että yksityisellä puolella on kova. Viimeisin varmistunut muutostieto liikuntapaikoissa on Tampere-Areenan purku kolmen vuoden kuluttua (AL 10.1.). Olosuhteiden kehittämiskeskustelun pohjana tulisi olla tietoa, ei niinkään tunnetta. Meidän tulisi vähintään tietää tästä hetkestä ja arvioida tulevaisuuden osalta, kuinka suosittuja eri liikuntamuodot ja -lajit ovat, löytyykö lajeille Tampereelta tarvittavia tasapuolisia olosuhteita vähintäänkin tyydyttävällä tasolla, missä lajit itse haluavat toimia, mitä muutoksia kaupungissa on tehty ja kenelle ne ovat tuoneet hyötyjä, mitä uudistuksia on vielä tulossa, koska ja kenenkä toimesta?

Jääurheilun harrastajia on Tampereella useita tuhansia ja trendi on nouseva. Jääurheilu tuottaa sekä harrastus- että kilpaurheilun toimesta Tampereen kaupungille myös suurta välillistä hyötyä. Jääurheiluväki on tehnyt viimevuosina junioreiden olosuhteiden parantamista pääosin omalla rahalla ja riskillä, viimeisimpänä Sentteri Oy:n kolmas jääkenttä. Jääurheiluväellä on yhä pulaa sekä jäistä että oheisharjoittelutiloista, koska kaupunki myöntää seuroille mm. erittäin vähän kuntosali- ja salivuoroja. Melko samankaltaisen tarinan olosuhteista voisi kuulla Tampereella myös salibandytoimijoiden suusta.

Kansi ja areena -hankkeen suunnittelu on nyt edennyt toteutusvaiheeseen. Junioriurheilun osalta kuitenkin uuden areenan kustannukset ovat yhä täysin pimennossa. Jääurheilun junioriväellä on kustannusten nousun lisäksi pelko dominoefektistä, jossa vähintään A-juniorit valloittavat Hakametsä II:n harjoitusvuoroja areenan hinnoittelusta tai tapahtumien määrästä johtuen. Jos ja kun näin käy, väistyy juniorijääurheilu alta pois ja tämä heikentää entisestään junioreiden harjoitusmahdollisuuksia. Erityisesti ongelmia syntyy dominoketjun loppupäähän eli tyttöjen harrastusolosuhteisiin (taitoluistelu, jääkiekko ja ringette).

Ymmärtääkseni liikuntapaikkasuunnitelmaa tullaan päivittämään Tampereella jo kevään 2018 aikana. Toivoisin, että Hakametsän alueen kehittämiseksi perustettaisiin pormestari Lauri Lylyn toimesta nopealla aikataululla erillinen työryhmä, jossa usealla lajilla ja liikunta-alan toimijalla olisi edustusta. Jääurheilun edustajana myös toivon, että Hakametsän alueella säilytetään tavalla tai toisella kolmas jääkenttä. Lisäksi kehittäisin koko Kaupin alueen monipuolisia liikunta- ja urheilumahdollisuuksia poikkihallinnollisesta näkökulmasta useille lajeille ja ikäryhmille sopivaksi. Mukana keskusteluissa pitäisi olla sekä julkisen että yksityisen puolen liikunta-alan edustajia aina liikuntapaikkarakentajista terveysliikunnan edistäjiin.

Tamperelaisella liikunnalla ja urheilulla, sekä Hakametsällä itsessään, on hieno historia. Kirjoitetaan siihen nyt tietoon perustuen, laajalla yhteistyöllä ja rohkealla otteella uusi tulevaisuuden sivu!

Anne-Mari Jussila
kaupunginvaltuutettu (kok), sivistys- ja kulttuuri-, sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Vieritä ylös