Kannanotto: Enemmän sektorirajat ylittävää yhteistyötä, vähemmän politikointia

Useamman viikon vanhushoivakeskustelun ja ennen kaikkea kuluneen viikon Tampereen osittain sisäisenkin julkisuuskeskustelun jälkeen olen vakuuttunut, että tarvitsemme enemmän sektorirajat ylittävää yhteistyötä ja vähemmän nykypäivän politikointia. Irtopisteiden hakeminen oman tai edustamansa tahon julkisivun siloitteluun on läpinäkyvää ja uskon äänestäjien ansaitsevan parempaa.

Tässä pieni uutiskertaus sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtajan näkökulmasta viime syyskuun talousarvioesityksen käsittelystä, jonka pöytäkirja löytyy myös verkosta: http://tampere.cloudnc.fi/…/Sosiaali_ja_terveyslautakunnan_…

Lautakunnan tuli tehdä talouden tasapainotusta useammalla eri toimenpiteellä. Muutama päivä ennen kokousta palvelualueen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi toi lautakunnalle itse virkamiesten kanssa valmistellun vaihtoehtoesityksen viidestä eri muutoskohdasta. Yksi muutoskohdista asetti vastakkain vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut ja henkilöstömitoituksen alentamisen ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoidossa. Koko säästöpaketista, myös vaihtoehtoesityksistä, käytiin lautakunnan kesken laaja keskustelu ennen kokousta ja myös vielä itse kokouksessa. Äänestyksen jälkeen (11-3) päädyimme lautakuntana hakemaan säästöjä hoitajamitoituksen muutoksesta. Asian päätösprosessi oli täysin lautakunnan sisäistä toimintaa meille annettujen valtuuksien ja velvollisuuksien rajoissa. Luotimme ja luotamme yhä johtaviin luottamusmiehiin ja virkamiehiin siinä, että he ovat tuoneet meille pöytään tarkasti harkitut säästökohteet. Ja valitsimme kahdesta huonosta vaihtoehdosta pitkän pohdinnan jälkeen toisen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan muutosehdotukset, joita oli siis useita, tuotiin tiedoksi eri ryhmille osana isoa taloudentasapainottamiskokonaisuutta. Johanna Loukaskorpi ansaitsee mielestäni pormestaripuolueesta kehut suoraselkäisyydestä tässä keskustelussa kertoessaan asian olevan hänen vastuullaan. Ja kuten hän onkin tuonut esille, aiheesta on voitu keskustella ryhmien omissa palavereissa jokaisen valtuutetun omasta näkökulmasta, mutta se ei tarkoita mitenkään automaattista koalition sisäistä keskustelua saatikka vastakkainasettelua.

Tämä jakamani eilinen Aamulehden juttu oli mielestäni puhtaasti ensimmäinen, joka käsitteli aihetta asianmukaisesti ilman värikyniä.

Jatkamme aiheen puintia varmuudella myös tulevassa ensi viikon lautakunnassa, koska käsittelyymme tulee sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontakertomus, jossa kuvataan valvonta- ja ohjaustoiminnan toteutuminen sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta vuonna 2018. Tähänkin asikirjaan pääsee jo nyt tutustumaan verkon kautta: http://tampere.cloudnc.fi/…/Valvontakertomus_sosiaali_ja_te…

Lähdin rohkeasti politiikkaan muutama vuosi sitten ajamaan asioita, joilla kehitetään Tamperetta sen asukkaiden hyvinvoinnin näkökulmasta ja laajemmin siinä samalla yhteiskuntaa. Nyt fokus politiikassa näin vaalien alla on lipsahtanut auttamattomasti väärille urille. Toki, tämä ei ehkä yllätä, mutta yritän itse tehdä silti toisin. Mielestäni energiaamme tulisi laittaa siihen, että alueellisesti ja valtakunnnallisesti kehitetään olemassa olevia palveluja taloudellisen sekä myös ympäristön kantokyvyn rajoissa eteenpäin katsovalla otteella. Ja tätä työtä tulisi tehdä yhdessä rakentavasti yli puoluerajojen läpinäkyvästi.

Kannanotto julkaistu Facebookissa 10.2.2019

Vieritä ylös