Kannanotto: Hakametsän kehittämisessä päätökset tulisi tehdä laajassa yhteistyössä ja tiedolla johtamisen perusteella

Liikunnan ja urheilun olosuhteiden tulevaisuuden kehittämisestä tulee Tampereella käydä avointa ja laajaa keskustelua. Kehittämisen pohjana tulisi olla tietoa, ei niinkään tunnetta. Meidän tulisi vähintäänkin tietää edes suuntaa antavasti: kuinka suosittuja eri liikuntamuodot ja -lajit ovat nyt ja mikä niiden tulevaisuuden trendi on? millainen v. 2030 Tampere on ja miten liikunta sekä urheilu linkittyvät sen ydintoimintoihin? löytyykö kaikille lajeille Tampereelta nyt ja tulevaisuudesta tarvittavia olosuhteita; laji- ja oheisharjoittelut, kilpailut ja turnaukset, näytökset? missä lajit itse haluavat harjoitella ja kilpailla, mikä on lajeille järkevintä ja toisaalta myös tasa-arvoisinta esim. talousasiat huomioiden; maksaako joku laji enemmän harjoittelupaikoista ja/tai pystyykö joku laji tekemään selvästi enemmän varainhankintaa omissa tiloissaan? mitä uudistuksia kaupungissa on tehty viimeaikoina ja kenelle uudistukset ovat tuoneet hyötyjä?

Jääurheilun harrastajia on Tampereella useita tuhansia ja suunta on yhä nouseva. Jääurheilu tuottaa sekä harrastus- että kilpaurheilun toimesta Tampereen kaupungille myös suurta välillistä hyötyä esim. hotelliyöpymisinä ja imagohyötynä. Jääurheiluväki on tehnyt useita junioreiden olosuhteiden parantamisia suurelta osin omalla riskillä ja rahalla, viimeisimpänä Sentteri Oy:n kolmas kenttä. Jääurheiluväellä on yhä resurssipulaa sekä jäistä että oheisharjoittelutiloista, mm. kaupunki myöntää seuroille erittäin vähän kuntosalivuoroja tai salivuoroja.

Kansi- ja areena-hankkeen suunnittelu on edennyt toteutusvaiheeseen, hyvä niin! Junioriurheilun osalta kuitenkin uuden areenan ja ennen kaikkea siitä seuraavat kustannukset ovat vielä pimennossa. Seuroille ei ole kerrottu mitä tapahtumien järjestäminen tai perusharjoitusvuorot maksavat. Jääurheilun junioriväellä on pelko myös dominoefektistä, jossa vähintään A-juniorit valloittavat Hakametsä II:n harjoitusvuoroja areenan hinnoittelusta ja/tai tapahtumien määrästä johtuen. Jos ja kun näin käy, väistyy juniorijääurheilu alta pois ja tämä heikentää entisestään harjoitusmahdollisuuksia, erityisesti dominopalikoiden loppupäästä eli taitoluistelusta.

Liikuntapaikkasuunnitelmaa tullaan päivittämään Tampereella kevään 2018 aikana ja sitä käsitellään mm. sivistys- ja kulttuurilautakunnassa. Toivoisin, että Hakametsän alueen kehittämiseksi perustettaisiin erillinen moniammatillinen työryhmä, jossa usealla lajilla ja toimijalla on edustusta. Jääurheilun näkökulmasta myös toivon, että Hakametsän alueella säilytetään tavalla tai toisella kolmas jääkenttä. Lisäksi kehittäisin koko Kaupin-alueen monipuolisia liikunta- ja urheilumahdollisuuksia poikkihallinnollisesta näkökulmasta useille lajeille ja kaikille ikäryhmille sopivaksi.

Hakametsällä on hieno historia, kirjoitetaan siihen laajalla yhteistyöllä ja rohkeasti uusi sivu!

Anne-Mari Jussila
Kaupunginvaltuutettu (kok), sivistys- ja kulttuuri-, sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vieritä ylös